S květinou dějinami – floristická výstava na zámku v Bučovicích

Výstava historizujících květinových aranžmá proběhne v reprezentačních sálech zámku Bučovice od soboty 4. července do neděle 12. července 2020. Mimořádně bude otevřeno i v pondělí 6. července.

V sobotu 4. 7. 2020 ve 14.30 proběhnou ukázky aranžování květin v prostorách zámku pod taktovkou studentů Zahradnické fakulty v Lednici. Dějinami aranžování nás bude provázet Slávek Rabušic.

Tento workshop byl podpořen při řešení projektu DG18P02OVV007 – Opomíjená témata krajinářské architektury pro potřeby památkové péče, který naplňuje specifický cíl 2.1 Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity na léta 2016 až 2022 (NAKI II), financovaného Ministerstvem kultury ČR.

Květiny odjakživa hrály v naší kultuře významnou roli. Prostředí hradů a zámků je přímo stvořené pro květiny, jako kytice jen vložené ve vázách nebo nazdobené ve složitějších květinových aranžmá se pojí s památkami už od nepaměti. Barvy a vůně dodávají šlechtické atmosféře šmrnc a dojem, že na zámku to opravdu žije. K nejstarším historickým způsobům aranžování květin patří kytice, ta se vyvinula z původního jednoduchého skládání stonků s květy vedle sebe do svazků. Takto se s květinami zacházelo již v době antického Řecka a Říma. V období renesance byly v módě poměrně rozměrné kytice, které zkrášlovaly nejen příbytky šlechty, ale i měšťanů. Již v tomto období se domy květinami zdobily nejen při slavnostních příležitostech, ale stávaly se běžnou součástí života, prostě dělaly radost obyvatelům domu. Stejně jako architektura, umění, design či odívání procházela výzdoba květinami nejrůznějšími změnami a módními trendy. Uvolněnější styl rokoka byl často zachycen na malířských plátnech, v období klasicismu bylo dbáno na jednodušší vzhled a decentní barevnost zhotovených vazeb. Současné trendy akceptují nejen moderní dobu, ale dokáží i staromódní věci či dekorace kombinovat s novými a stylovými.